Amelogenesis imperfecta

zasto-desni-krvare
Što uzrokuje krvarenje desni?
May 6, 2024
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Parodontologija

Amelogenesis imperfecta skupina je rijetkih nasljednih poremećaja koji karakterizira abnormalno formiranje cakline, vanjskog sloja zuba. Može se podijeliti u četiri glavna tipa, ovisno o tome kako je zahvaćena struktura cakline:

  • Hipoplazijski tip - caklina je nedovoljno razvijena. Zubi su mali, s plitkim žljebovima i udubljenjima.
  • Hipomineralizacijski tip - caklina je nedovoljno mineralizirana. Zubi su blijedi, žuti ili smeđi i osjetljivi na toplinu, hladnoću i pritisak.
  • Hipomaturacijski tip - caklina je normalno razvijena, ali nije potpuno mineralizirana. Zubi su normalne veličine, ali mogu biti osjetljivi na toplinu, hladnoću i pritisak.
  • Tip kombinirane hipoplazije i hipomineralizacije - caklina je nedovoljno razvijena i nedovoljno mineralizirana. Zubi su mali, blijedi, žuti ili smeđi i osjetljivi na toplinu, hladnoću i pritisak.


Uzroci nastanka ameogenesis imperfecte su genetski. Mutacije u genima koji su uključeni u razvoj cakline uzrokuju ovaj poremećaj.

Simptomi se obično javljaju kada zubi počnu izbijati. Zubi mogu biti manji od normalnih, imati nepravilne oblike i biti osjetljivi na toplinu, hladnoću i pritisak. U nekim slučajevima, zubi mogu biti toliko slabi da se lako lome ili oštećuju.

Liječenje ovisi o težini poremećaja. U blažim slučajevima, liječenje može biti samo u obliku preventivnih mjera, tj. redovite kontrole kod stomatologa i korištenje fluorida. U težim slučajevima može biti potrebno trajno liječenje zuba, kao što su ispuni, krunice ili mostovi. Amelogenesis imperfecta može imati značajan utjecaj na kvalitetu života osobe. Zubi koji su oštećeni ili osjetljivi mogu otežati žvakanje i govor. Također, mogu dovesti do smanjenog samopouzdanja.

Prevencija nastanka amelogenesis imperfecta nije moguća jer je nasljedna bolest. Međutim, redovite kontrole kod stomatologa i korištenje fluorida mogu pomoći u zaštiti zuba od oštećenja.
DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172