Bruksizam

Zašto su zubi obojeni i je li to razlog za zabrinutost?
February 6, 2024
Pečaćenje fisura
March 18, 2024
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Bruksizam je nekontrolirano stiskanje i škripanje zubima. Događa se tijekom spavanja i nesvjesna je radnja. Razlog pojave bruksizma je ubrzan način života i stres, ali može imati i genetsku podlogu. Bruksizam se često javlja kod djece. U dječjoj dobi bruksizam može biti prolaznog karaktera, ali se može nastaviti i u odrasloj dobi.

Najčešći simptomi bruksizma su bol u čeljusnom zglobu i obraznim mišićima ujutro. S vremenom neliječeni bruksizam može dovesti do oštećenja zubi i čeljusnog zgloba. Bruksizam je izrazito destruktivan za zube jer sila kojom se nekontrolirano stišće u snu može biti i do nekoliko puta jača u odnosu na svjesno stiskanje zubi. S vremenom se na zubima mogu uočiti posljedice škripanja poput potrošenosti zuba ili napuknuća bridova prednjih zuba i griznih ploha stražnjih zuba.

Bruksizam se ne može izliječiti, no može se ublažiti i mogu se prevenirati oštećenja zubi. Primjenom botoksa u žvačni mišić smanjuje se jačina kontrakcije mišića i samim time i jačina stiska. Također se u terapeutske svrhe mogu dati i lijekovi iz skupine benzodiazepina, poput diazepama, koji opuštaju mišiće. Kako bi se prevenirala oštećenja zuba izrađuju se udlage, najčešće za gornju čeljust. One se nose po noći i štite zube od trošenja.

DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172