Kako nastaje karijes?

Što je apikotomija?
October 31, 2023
Što je dentalna erozija?
December 4, 2023
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice, a nastaje zbog djelovanja bakterija na tvrda zubna tkiva.

Zub se sastoji od cakline, dentina i pulpe. Caklina se nalazi na površini zuba, a građena je od visoko mineraliziranog tkiva. Ona je najtvrđe tkivo u ljudskom organizmu, tvrđa je čak i od kosti. Ispod cakline nalazi se dentin, a ispod dentina pulpa (zubni živac). Karijes započinje u caklini, a nakon toga se širi u dentin. Kada karijes napreduje u dentinu prema pulpi, mogu se javiti simptomi poput osjetljivosti na slatko, hladno ili toplo.

Postoje predilekcijska mjesta za karijes, tj. ona mjesta koja nisu lako dostupna za čišćenje. To su interdentalna područja (područja na spoju zuba) te jamice i fisure na griznoj plohi zuba gdje vlakna četkice teško dopiru.


Karijes ne nastaje preko noći, a uzrokuju ga više faktora. Čimbenici koji dovode do nastanka karijesa su oralna higijena, prehrana i prisutnost kariogenih bakterija u ustima. Stoga je potrebno provoditi dobru higijenu koja osim četkice uključuje i zubni konac. Važno je izbjegavati prehranu s velikim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata jer oni stvaraju ljepljivu površinu na zubu gdje zajedno s bakterijama dovode do nastanka karijesa.

Karijes dovodi do nepovratnog gubitka tvrdih zubnih tkiva. Iako izgubljeno tkivo nadoknadimo ispunom, zub više nikad nije isti kao prije. Zato je važno redovno posjećivati stomatologa i održavati dobru oralnu higijenu.DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172