Parodontologija

 

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba, tj.zubnog mesa, kosti i vlakana koji povezuju zube i kost.

Najčešći simptomi bolesti parodonta su: upala desni, povlačenje zubnog mesa, otežano žvakanje, bolovi, klimavi zubi i na kraju gubitak zubi. Dakle, bolesti parodonta se odnose na upale koje uzrokoju slabljenje i nestajanje tkiva oko zuba.

Glavni uzrok nastajanja parodontnih bolesti često je loše održavanje oralne higijene. Loša higijena dovodi do nakupljanja plaka na zubima (meke naslage pune bakterija) koji se polako pretvara u zubni kamenac. To je glavni razlog nastanka upale. Postoji skupina ljudi kod koje postoji veća podložnost nastanku bolesti parodonta.


 

 

Faktori koji pospješuju razvoj parodontitisa:

  • genetika
  • pušenje
  • osteoporoza
  • dijabetes
  • bubrežna disfunkcija
  • stres
  • hormonske promjene (pubertet, trudnoća, menopauza)


 

Brojne studije pokazuju povezanost pušenja i parodontitisa, rizik za pojavu bolesti je 7 puta veći kod pušača.
Način prevencije i sprječavanja je DOBRA ORALNA HIGIJENA. Pravilno i redovito pranje zubi četkicom i pastom, čiščenje zubnim koncem i interdentalnim četkicama je jedini način koji sprječava nakupljanje bakterija i razvoj bolesti.

Naslage bakterija uzrokuju upalu gingive koja krvari što uplaši ljude i oni više ne peru dovoljno, čime se problem samo produbljuje. Razlikujemo dvije glavne faze upale: gingivitis i parodontitis.


Gingivitis

je upala zubnog mesa, tj.crvenilo, oteklina i krvarenje zubnog mesa.

Liječenje gingivitisa

Terapija gingivitisa je uklanjanje nakupljenih bakterija, zubnog plaka i kamenca. Koriste se razni strojni i ručni instrumenti. Pri tome je jako važna i suradnja pacijenta koji mora nastaviti provoditi higijenu kod kuće.

To podrazumijeva temeljito i kvalitetno četkanje zubi, masažu zubnog mesa mekom četkicom, redovito korištenje interdentalne četkice, zubnog konca i tekućine za ispiranje. Kvalitetnom brigom o usnoj šupljini mnoge upale zubnog mesa mogu se izbjeći.

Parodontitis

(u narodu poznat kao“ parodontoza“) nastaje ako se početni gingivitis proširi i zahvati dublje strukture zuba. Poslije otekline i krvarenja zubnog mesa dolazi do povlačenja desni, ogolijevanja zuba i zubnog vrata, klimanja zubi i neugodnog zadaha.

Upala je tada već prilično uznapredovala i dovela do najteže posljedice- resorpcije i nestajanja kosti- čega pacijenti obično nisu svjesni.

Liječenje parodontitisa

Kada dođe do parodontitisa, liječenje je teže i dugotrajnije. Osim površinskog uklanjanja naslaga (plaka i kamenca), naslage treba ukloniti i ispod površine gingive, u parodontnim džepovima. Kod veće upale je potrebna i pomoć antibiotika. Nakon smirivanja upale vrši se kiretaža džepova, tj.struganje oko korijena zuba.

Kod uznapredovalog parodontitisa je potrebna i kirurška metoda liječenja. Njome se pokušava regenerirati tkivo oko zuba i kost uz pomoć zamjenskih materijala i membrane čime se smanjuje dubina džepova, vraća stabilnost zuba i estetika.

U nas možete imati povjerenje!
   01 7789 172