Što je dijastema zuba?

Prednost i nedostaci klasičnih i električnih četkica
September 23, 2023
Zašto je važno nadoknaditi zube koji nisu vidljivi?
October 17, 2023
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Dijastema je razmak između zubi. Najčešće se javlja u gornjoj čeljusti, između prednjih jedinica.

Nekoliko čimbenika utječe na pojavu dijasteme. Ukoliko postoji razlika u veličini između zuba i čeljusti, doći će do pojave razmaka između zubima. Ako su zubi mali, a čeljust velika, između će ostati razmaci. Najčešće je pojava dijasteme genetski uvjetovana.


Jedan od čimbenika koji može dovesti do dijasteme je i nisko pozicioniran frenulum (vezivna opna koja povezuje zubno meso s usnicom). Ukoliko je on nisko pozicioniran, potrebno ga je kirurški ukloniti (frenulektomija).

Dijastema može biti uzrokovana i pogrešnim navikama, posebice kod djece. Ukoliko dijete sisa palac ili koristi dude varalice, može doći do pojave razmaka između zuba. Također, ako dijete zadrži naviku infantilnog gutanja nakon treće godine može jezikom izgurati zube i napraviti dijasteme (gutanje tako da se jezik gura prema van, a ne na nepce kako je ispravno).

Dijastema se može javiti i kao posljedica gubitka zuba. Gubitkom jednog zuba drugi se kreću naginjati i pomicati se. Također, kod parodontne bolesti dolazi do slabljenja parodonta i pojave razmaka između zuba.

Problemi koji se javljaju kod dijasteme su otežano odgrizanje hrane, otežan izgovor nekih slova, zapadanje hrane te estetika.

Terapija ovisi o slučaju. Kod mlađih osoba sa zdravim parodontom ortodontski aparatić može riješiti problem. No, ponekad je potrebno uključiti i protetiku. Ukoliko je razlika između veličine zuba i čeljusti prevelika, nakon nošenja aparatića ostaju male dijasteme. Tada se izrađuju ljuskice ili krunice kako bi se dobio zadovoljavajući estetski rezultat. Kod starijih osoba, posebice ako ne žele nositi aparatić, razmaci se mogu zatvoriti krunicama ili ljuskicama, ovisno o situaciji.

DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172