Što je kserostomija i kako se liječi?

Kombinirani radovi
April 8, 2024
zasto-desni-krvare
Što uzrokuje krvarenje desni?
May 6, 2024
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Kserostomija je subjektivan osjećaj suhoće u usnoj šupljini koji nastaje zbog smanjenog lučenja sline ili zbog promjene kvalitete sline. Česta je pojava kod osoba starije životne dobi, kod pacijenata sa zloćudnim tumorom i kod ljudi koji uzimaju određene lijekove koji smanjuju lučenje sline. Također se javlja kod autoimune bolesti - Sjogrenovog sindroma.

Kserostomija obuhvaća otprilike 22% svjetske populacije. Osim što je neugodna pojava, kserostomija povećava rizik od nastanka upale desni (gingivitisa), pojave karijesa i gljivičnih infekcija usta.Simptomi kserostomije su osjećaj suhoće u ustima, česta žeđ, ispucale i suhe usnice, rane u usnoj šupljini, osjećaj peckanja na jeziku, problemi s okusom, govorom, žvakanjem ili gutanjem te loš zadah.

Liječenje ovisi o uzroku, a općenito se usredotočuje na povećanje protoka sline, sprječavanje nastanka karijesa ili liječenje zdravstvenog stanja koje uzrokuje pojavu suhoće. Protok sline može se povećati korištenjem tvrdih bombona bez šećera ili žvakanjem žvake. Postoje i preparati umjetne sline. Važno je dobro održavati oralnu higijenu kako bi se spriječio nastanak karijesa. Ukoliko postoji sumnja na određeni zdravstveni problem koji može uzrokovati suhoću usta, potrebno je otići specijalistu kako bi se liječila primarna bolest.DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172