Što je to Perikoronitis?

Upute nakon vađenja zuba
September 1, 2023
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Perikoronitis je upala zubnog mesa oko krune zuba. Javlja se kod zubi koji nisu iznikli do kraja, a to su najčešće umnjaci. Do perikoronitisa umnjaka dolazi jer umnjaci nemaju dovoljno mjesta za nicanje u čeljusti. Kada umnjak djelomično iznikne, dio krune zuba ostane prekriven zubnim mesom i taj prostor se ne može adekvatno čistiti i dolazi do nakupljanja hrane i bakterija. Posljedično se javlja upala koja može biti blaga ili jaka.

Simptomi blage upale su tupa bol i nelagoda, a zubno meso je natečeno i bolno na dodir. Kod jake upale, osim bolnog i natečenog mesa, dolazi i do pojave gnoja, a mogu se javiti i povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi, otežano gutanje i otežano ili onemogućeno otvaranje usta.

Terapija perikoronitisa sastoji se od mehaničkog čišćenja i ispiranja prostora ispod zubnog mesa uz lokalnu anesteziju. Pacijent mora ispirati usta klorheksidinom tijekom 2 tjedna. Antibiotik se propisuje u slučajevima kada su prisutni opći simptomi poput povišene temperature, naotečenih limfnih čvorova i otežanog otvaranja usta. Antibiotik nije potrebno uvijek uzimati jer se kod blage upale simptomi povuku nakon mehaničkog čišćenja.

Ukoliko se upala zubnog mesa oko umnjaka pojavljuje nekoliko puta godišnje, umnjake je najbolje odstraniti.

DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172