Upute nakon vađenja zuba

Upala zubnog živca – Zašto nastaje i kako se liječi.
August 16, 2023
Što je to Perikoronitis?
September 15, 2023
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Vađenje zuba vrlo je čest stomatološki zahvat. Do vađenja može doći zbog opsežnog karijesa koji zahvaća i zubni korijen, velikih periapikalnih procesa, parodontitisa ili vertikalne frakture zuba. U većini slučajeva radi se o jednostavnom zahvatu, ali se radi bržeg i bezbolnijeg oporavka potrebno pridržavati uputa stomatologa.

Nakon vađenja zuba stvara se krvni ugrušak preko kojeg rana cijeli. Važno je izbjegavati ispiranje kako bi krvni ugrušak ostao u rani. U protivnom, ako ugrušak ispadne, dolazi do tzv. suhe alveole koja je praćena velikim bolovima i otežanim cijeljenjem.

Također, nakon vađenja zuba trebalo bi izbjegavati teške fizičke napore. Potrebno je suzdržavati se od pušenja barem 24 sata jer pušenje smanjuje cirkulaciju krvi na mjestu gdje je izvađen zub.Pacijentima je često nakon vađenja teško zapamtiti upute zbog uzbuđenja ili straha tako da ih je najbolje imati u pisanom obliku.

Najvažnije upute nakon vađenja zubi su:
- sterilnu gazu koja se nalazi preko rane potrebno je držati u stisku 20-30 min.
- potrebno je izbjegavati ispiranje i mućkanje usta 2 dana nakon vađenja
- ne smije se jesti i piti vruće 2 dana nakon vađenja
- jesti smijete nakon što popusti anestezija kako se ne bi ugrizli za obraze
- ne piti na slamku i izbjegavati gazirana pića
- ne pušiti barem 24 sata
- ukoliko rana boli, protiv bolova piti analgetike osim Andola i Aspirina jer pojačavaju krvarenje
- na vanjskoj strani mogu se držati hladni oblozi

Ukoliko se javi produljeno ili naknadno krvarenje, potrebno je zagristi u čistu maramicu ili gazu i javiti se stomatologu. Pojava sukrvice nakon vađenja je normalna jer se krv blago otapa u slini.

Normalno je da rana boli do 3 dana nakon vađenja. Ukoliko boli dulje, došlo je ili do ispadanja ugruška ili do njegove infekcije. U slučaju da je ugrušak ispao potrebno je ponovno pod anestetijom očistiti ranu da se stvori novi ugrušak. U slučaju infekcije propisuje se antibiotik.

DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172