Zašto su zubi obojeni i je li to razlog za zabrinutost?

Što je dentalna erozija?
December 4, 2023
Bruksizam
February 27, 2024
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Promjena boje zuba čest je razlog za dolazak stomatologu. Zub može promijeniti boju u žutu, smeđu ili sivu. Nisu sve promjene razlog za zabrinutost, ali potrebno je napraviti kontrolni pregled kako bi se utvrdio uzrok. U nastavku pročitajte neke od najčešćih razloga promjene u boji zuba.

KROMATOGENE BAKTERIJE
Ukoliko ste primjetili crne naslage na više zubi i to posebice naglašeno u području zubnih vratova, riječ je o obojenosti uzrokovanom kromatogenim bakterijama. Njihova tamna pigmentacija nastaje jer one na sebe vežu pigmente iz jela i pića. Pojavljuju se kod odraslih i djece. One nisu posljedice loše higijene niti predstavljaju karijes. Čak je dokazano da su zubi s takvim obojenjima otporniji na karijes jer kromogene bakterije nadjačaju bakterije koje uzrokuju karijes. Osim redovitog čišćenja i pjeskarenja kod stomatologa, druga terapija nije potrebna. Budući da predstavlja estetski problem, pacijentima preporučujemo probiotičke kapi koje mogu smanjiti nastanak pigmentacija.


PREHRANA
Zubi mogu promijeniti boju uslijed česte konzumacije obojane hrane i pića, kao što su kava, čajevi, crno vino te kao posljedica pušenja. Površinske naslage mogu se ukloniti pjeskarenjem. Ukoliko se želi postići svjetlija nijansa zubi, potrebno je zube izbijeliti. Naravno, bilo bi poželjno izbjegavati takvu hranu i pića nakon izbjeljivanja kako se obojenost ne bi vratila.


AMALGAMSKI ISPUN
Amalgamski ispuni, tj. „crne plombe“ uzrokuju pojavu amalgamskih tetovaža. Ukoliko tamna plomba stoji u zubu duži period, zub će poprimiti sivkastu boju. Zamjenom amalgama kompozitom ostat će blago obojenje zuba ukoliko je do njega došlo, no spriječit će se daljnje obojenje.


LIJEČENI ZUBI
Liječeni zubi, tj. zubi bez živca s vremenom poprimaju tamniju boju. Najčešće postaju sivkasti ili žućkasti. To je normalna pojava i ne predstavlja razlog za zabrinutost. Ukoliko je riječ o prednjim zubima, najbolje je napraviti krunicu kako bi se vratila estetika osmijeha.

KARIJES
Zubi mijenjaju boju kad imaju karijes. Karijes se očituje kao bijela ili crno-smeđa mrlja. Često je prisutna i osjetljivost na toplo/hladno i slatko. No, nije svako tamno obojenje zuba karijes. Ponekad je riječ o pigmentaciji koja se nakupi u neravninama zuba i tada nije potrebno liječenje.


UZIMANJE ODREĐENIH LIJEKOVA
Lijekovi ili dodaci prehrani koji sadrže željezo mogu uzrokovati tamne pigmentacije. Također, uzimanje antibiotika i antihistaminika mogu prouzročiti promjenu boje zuba. Trudnice moraju paziti koje antibiotike piju jer tetraciklinski antibiotici uzrokuju teška obojenja zubi djeteta.

HIPOMINERALIZACIJA ZUBA
Kod djece sve je češća pojava hipomineralizacije zuba. Očituje se kao bijela ili smećkasta mrlja na jednom ili više trajnih zuba. Ako se javlja na sjekutićima i kutnjacima riječ je o molarno-incizivnoj hipomineralizaciji. Uzrok takve pojave nije točno istražen i smatra se da je posljedica djelovanja više faktora. Preporučujemo prati zube jednom tjedno s pastama koje imaju visoke koncentracije fluora i kalcija i na taj način potiču remineralizaciju.

DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172