Estetska stomatologija

 

Vaš osmijeh igra važnu ulogu za vaše vlastito samopouzdanje, a ima i veliki utjecaj na prvi pozitivan dojam na poslu ili u osobnim kontaktima.

Pojam „estetska stomatologija“ podrazumijeva zahvate koji imaju cilj otkloniti nedostatke u boji, morfologiji ili poretku zuba, razmake, puknuća ili stare ispune (zubne plombe) kako bi se postiglo maksimalno estetsko zadovoljstvo pacijenta.

Estetski zahvat je apsolutno svaki zahvat koji osim terapeutskih i funkcionalnih kriterija vodi brigu i o estetskim željama i očekivanjima pacijenta.

Uobičajeni estetski zahvati:

 • Izbjeljivanje zubi
 • Kompozitni ispuni (zubne plombe)
 • Keramički inlayi/onlayi
 • Keramičke ljuskice
 • Čiščenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi


 

 

Izbjeljivanje zubi

Svi žele blistav osmijeh koji otvara sva vrata. Nažalost, konzumiranje različitih jela i pića te utjecaj loših navika poput pušenja, oduzima zubima prvotnu bjelinu i sjaj. Izbjeljivanjem vraćamo bjelinu.

Na pregledu treba utvrditi jeste li kandidat za izbjeljivanje i što od postupka možete očekivati. Ako su vaši zubi previše oštećeni, možda će sretnije rješenje biti estetske ljuskice ili krunice.

Zube je moguće izbijeliti u ordinaciji, u dva do tri tretmana po 45 min jakim sredstvom uz prethodnu zaštitu gingive.

U našoj ordinaciji preferiramo izbjeljivanje kod kuće- blažim sredstvom koje sami aplicirate u individualne prozirne udlage koje vam prethodno napravimo po otisku vaših zuba.

To se, prema novim saznanjima,pokazalo kao sigurniji i učinkovitiji način izbjeljivanja s dugoročnijim rezultatima. Bitno je pridržavati se naših uputa. Udlage ispunjene gelom nosite 4-8 sati, ovisno o jačini, kroz 6-10 dana, u pravilnim ili nepravilnim razmacima, prema željama i mogućnostima.

Pravu boju možemo „očitati“ tek oko dva tjedna po završetku postupka, poslije tzv. perioda stabilizacije boje. Što očekivati te kako očuvati postignutu boju i sve ostale upute i odgovore na Vaša pitanja dobit ćete kod nas u ordinaciji.


 

 

Kompozitni ispuni

Kad se očisti karijes koji je najčešća bolest usta, ostaje šupljina na zubu koju je potrebno ispuniti. Ordinacija koristi najsuvremenije i najbolje kompozitne materijale koji oponašaju boju i izgled zuba. Tako se u potpunosti vraća prirodan izgled zuba.

Keramički inlayi/onlayi

Radi se o vrsti plombi od keramike.
Nadoknađuju samo dio zuba oštećen karijesom ili nekim drugim uzrokom.
Ne zahtijevaju radikalno brušenje svih površina zuba kao za krunicu već samo djelomično, kao za plombu.

Razlikuje se od obične plombe po tvrdoći -najsličnija je tvrdoći prirodnog zuba pa je zato i dugotrajnija i estetici- jer se savršeno uklapa po obliku i boji u okolni zubni niz.


 

 

Keramičke ljuskice

BRZ I BEZBOLAN ZAHVAT ZA MAKE OVER OSMIJEHA
Živimo u svijetu u kojem se mnogo pažnje pridaje izgledu. Lijep i blistav osmijeh usrećuje, otvara sva vrata.

Koliko puta ste se našli opčinjeni osmijehom holivudskih zvijezda?
Znate li da većina njih nema prirodno savršene zube?
Kad bi pogledali njihove stare fotografije, s početka karijere, većinu osmijeha ne biste prepoznali.

Što se dogodilo?
Dogodile su se LJUSKICE- nevjerojatno „otkriće“ suvremene estetske stomatologije.

Ako i vi sanjate „HOLLYWOODSKY OSMIJEH“, ljuskice su idealno rješenje za vas!

Radi se o tankim ljuskicama keramike koje se postavljaju na prednju plohu zuba i koje u potpunosti mogu promijeniti boju,oblik,dužinu i širinu zuba.

Brusi se samo prednji dio zuba, vrlo malo, oko 0,5 mm zubne cakline, te prirodna struktura zuba može ostati gotovo netaknuta. To je najmanje invazivan zahvat u zubnoj protetici koji služi ispravljanju estetskih nedostataka zubi. Danas postoje i „non-prep“ ljuskice, koje se zalijepe za površinu cakline, bez njenog brušenja.

Osnovna prednost ljuskica je njihova dugotrajnost i izvrsni estetski rezultati. Staklo-keramika je materijal koji je dovoljno čvrst,postojan i potpuno prirodnog izgleda. Zbog svoje svjetlopropusnosti nalikuje prirodnoj caklini zuba i daje zubu sjaj.

Ljuskice koristimo:

 • Ako želite trajno izbijeliti zube, osobito kod nekih težih obojenja
 • Nezadovoljstvo prirodnim oblikom/izgledom
 • Istrošeni zubi
 • Zubi koji su napukli ili slomljeni
 • Zubi koji su rotirani, krivo položeni, nepravilnog oblika
 • Zubi s velikim međusobnim razmakom (dijastema)- koji ze zatvori ljuskicama


Prednost ljuskica:

 • izgledaju kao prirodni zubi
 • zubno meso odlično podnosi keramiku
 • trajnost
 • otpornost na mrlje i mijenjanje boje
 • ne zahtijevaju opsežno brušenje zuba
 • ispravljaju blaže krivo položene zube bez ortodoncije
 • hormonske promjene (pubertet, trudnoća, menopauza)
 • „hollywoodski osmijeh“


 

 

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi

Nakon svakog obroka,razne mikročestice i pigmentacije iz hrane i pića zaostaju na površini zuba, te predstavljaju i estetski problem i važan uzročnik nastanku patoloških procesa,poput karijesa i parodontitisa.

Ako je oralna higijena nedovoljna, na zubima se talože meke naslage-plak. Neredovito odstranjen plak se mineralizira iz sline i tako nastaje kamenac. Sastavni dio redovnog kontrolnog pregleda dva puta godišnje je uklanjanje kamenca ultrazvučnim aparatom i poliranje površine zuba četkicama i profilaktičkim pastama.

Pjeskarenje zuba (AIR FLOW) je postupak čišćenja zubi i uklanjanja pigmentacija mlazom sitnih čestica natrijeva bikarbonata koje se raspršuju posebnim aparatom, uz pomoć komprimiranog zraka i kontroliranog mlaza vode. Zubi postaju sjajniji ,glađi i manje skloni ponovnom nakupljanju plaka i pigmentacija.

Pigmentacijama su skloniji pušači, osobe koje konzumiraju kavu, crno vino, tamne čajeve ili sokove koji mogu obojiti zube.

U nas možete imati povjerenje!
   01 7789 172