Implantologija

 

Što su implantati?

To su titanski nadomjestci koji zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje. Titan je potpuno biokompatibilan materijal s kosti čeljusti.

Implantatima se nadomješta pojedini zub ili nekoliko zuba koji nedostaju, u obliku krunica na implantatima. Implantati mogu poslužiti kao sidrište za protezu ili mogu nositi fiksni most.

Postupak ugradnje implantata

Najprije je potrebno napraviti detaljan pregled, uz panoramsku ili CBCT snimku čeljusti, kako bi se odredilo stanje koštanog tkiva, odredila duljina implantata i mjesto postavljanja. Za to je potrebno poznavati kirurške principe, anatomiju i fiziologiju tkiva.


 

 

Zahvat je jednostavniji ako na mjestu gubitka zuba ima dovoljno koštanog tkiva. Međutim, volumen kosti je često nedovoljan, osobito ako su zubi izgubljeni davno ili je postojala teža infekcija zuba. To se zove resorpcija kosti.

Kod gornjih stražnjih zuba problem zadaje blizina sinusa. U tim slučajevima se provodi postupak augmentacije kosti ili „sinus lift“ (operacija dizanja nivoa sinusa).

Nakon ugradnje implantata slijedi proces sraštavanja kosti i implantata koja traje otprilike 3-4 mjeseca. Nakon tog perioda implantat se otvara, a na njega se postavlja nastavak za oblikovanje zubnog mesa (gingiva former). Nakon desetak dana uzimaju se otisci kako bi se u laboratoriju napravili krunica, most ili proteza koje će implantati nositi.


 

Danas na tržištu postoji više od 1700 proizvođača implantata, pa je važno da pacijenti znaju koji im se implantat ugrađuje jer između njih postoje velike razlike-u cijeni i u kvaliteti materijala. Mogu se podijeliti u tri grupe: Premium, Medium i Low cost implantate.

U našoj ordinaciji koristimo samo premium sustav- Nobel Biocare, odnosno najkvalitetnije implantate na tržištu, dokazane sigurnosti, koji se koriste ne samo u Europi, već i u cijelom svijetu.

Proizvode se već više od 40 godina. Riječ je o cjenovno nešto skupljim, ali značajno boljim implantatima koji su napravljeni u potpunosti od titana, čime se smanjuje postotak mogućih komplikacija.

Osim toga, vrhunski implantati imaju znatno duži vijek trajanja pa možemo slobodno reći da su doživotni. Jednako visoku uspješnost zubni implantati Nobel Biocare imaju i u primjeni kod metode All-on-four, koja omogućuje potpunu rekonstrukciju gornje i donje čeljusti fiksnim zubnim mostom.


U nas možete imati povjerenje!
   01 7789 172