Zubna protetika

 

Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi izradom protetskih nadomjestaka kojima se nadoknađuju izgubljeni zubi. Protetski nadomjestci mogu biti FIKSNI , kao što su krunice i mostovi ili MOBILNI-proteze, koje dijelimo na djelomične i totalne proteze.

Jamčimo vam veliku predanost, stručnost i preciznost kod planiranja protetske terapije, pripreme zuba i izrade buduće rekonstrukcije koja mora zadovoljavati sve funkcionalne i estetske kriterije i u potpunosti oponašati prirodan izgled zuba.

Današnji trendovi su izbacivanje materijala koji nemaju „prijateljski“odnos prema okolnim tkivima i koji ne ispunjavaju estetske kriterije.


 

Što je krunica?

KRUNICA je fiksni protetski nadomjestak koji prekriva, oblači prirodan zub koji je toliko štećen da običan ispun više ne rješava problem oblika, funkcionalnosti ili estetike. Zub se za to oblikuje, izbrusi ili čak ojačava intrakanalnim kolčićima. Ili nosač krunice može biti implantat. Dakle, krunica je zamjena za vanjski dio zuba- krunu zuba.

Prema vrsti materijala krunice mogu biti: metal-keramičke, cirkon-keramičke ili potpuno keramičke krunice. Cirkon-keramičke krunice su namijenjene klijentima koji žele vrhunsku kvalitetu i estetiku. Njihova izrada zahtijeva naprednu tehnologiju računalnog skeniranja i preciznu izradu cirkonske baze. Bijela boja cirkona imitira prirodne zube , lakše se postiže vrhunska estetika i ne postoji vjerojatnost kasnijeg eventualnog pojavljivanja crnog ruba. Iritacija gingive i njeno pigmentiranje postaju prošlost.

Zahvaljujući prozirnosti keramike takav nadomjestak se savršeno uklapa s okolnim zubima. Metal-keramičke krunice imaju metalnu podlogu na koju se peče keramika, više se preporučuju u stražnjoj regiji zbog svoje čvrstoće.


 

 

Što su zubni mostovi?

Most je protetski nadomjestak koji se sastoji od zubnih krunica koje su povezane u jednu cjelinu i koji se trajno, fiksno cementira ili za postojeće zube ili se postavlja na implantate. Zubni most ćemo vam predložiti kada vam nedostaje jedan ili više zuba ili kada su zubi jako oslabljeni. Osnovni uvjet je da imate određeni broj dovoljno zdravih zuba koji mogu biti nosači mosta. Ili postavljen određeni broj implantata koji će poslužiti kao nosači mosta.


 

 

Što su zubne proteze?

Proteza je opcija kada fiksni radovi nisu izvedivi radi situacije u vaši ustima. Današnji materijali i tehnologije omogućuju izradu proteza koje su ugodne za nošenje i koje lijepo i prirodno izgledaju.

Potpune ili totalne proteze se izrađuju pacijentima koji su izgubili sve prirodne zube. One se mogu dodatno učvrstiti implantatima. Totalne proteze leže direktno na gingivi (zubnom mesu) koja prekriva kost. Bitno je da priliježu precizno i što većom površinom kako bi se sile žvakanja ravnomjerno raspodijelile preko baze proteze na što veću površinu čeljusti. Izrađuju se od ružičastog akrilata koji imitira boju okolne sluznice. Mogu sadržavati tanki metalni dio unutar akrilata za pojačanje čvrstoće. Zubnu protezu treba najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta i očistiti.

Djelomične ili parcijalne proteze se izrađuju kad nedostaje više zuba i kad je situacija u ustima nezadovoljavajuća za izradu fiksnog mosta. Konstrukcijski su složenije od totalne proteze jer imaju elemente kojima se pričvršćuju za preostale zube. Ti elementi imaju ulogu pričvrščivanja, da se ne pomiče tijekom žvakanja, ali i prijenosa žvačnih sila na preostale zube. Takvim prijenosom sila se rasterećuje sluznica i pacijent može žvakati snažnije, tj. tvrđu i konzistentniju hranu. Parcijalne proteze se izrađuju od čvrstog wironit metala u kombinaciji s rozim akrilatom koji nosi zube.

Retencijski elementi mogu biti obične kvačice oko preostalih zuba ili mnogo sofisticiraniji poput kopči, prečki, teleskopa i sl. na koje proteza klikne, drži čvrsto i ne vidi se prijelaz zuba i proteze. I estetski i funkcijski mnogo više zadovoljava. Uvjet je da se preostali zubu obuku keramičkim krunicama koje nose takove elemente pričvrščivanja.


 

U nas možete imati povjerenje!
   01 7789 172