Bolovi u zubu nakon stavljanja bijele plombe

pjeskarenje zuba
Pjeskarenje zuba
October 13, 2022
Napuklina cakline ili infrakcija
July 7, 2023
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Je li normalno da zub boli nakon stavljanja plombe?

Ponekad nakon stavljanja ispuna zub postaje osjetljiv na žvakanje kao i na toplo i hladno. To stanje obično potraje par dana, ali nekad i par tjedana.

Koji su sve razlozi preosjetljivosti nakon popravka
i što učiniti ako bol ne prolazi?

Zubi su živi , sadrže živčane završetke i krvne žile pa svaka intervencija na zubu predstavlja traumu za zub. Ta bol je najčešće privremena i prolazna.

Uzrok preosjetljivosti može biti i kemijsko svezivanje bijele plombe sa zubom za što se zub mora i predtretirati. Pri tome može doći do privremene osjetljivosti dentinskih tubulusa u kojima su živčani završeci.

Ako je zub bolan na zagriz, moguće je da je plomba ostala previsoka. Ponekad zbog anestezije ne osjetite da je ostalo previsoko. U svakom slučaju, tada se javiti vašem stomatologu da korigira okluziju, pobrusi višak plombe. Osjetljivost obično time prestaje.

Ali ako zub boli spontano, ako je bol jaka i pojačava se noću, tada je vjerojatno došlo do upale živca. Uzrok je vjerojatno preduboki karijes ili koji je predugo trajao pa su bakterije već zahvatile i živac. Tada plombiranje zuba samo ubrza neminovni proces. Ako je nastupila takva bol, tada se morate obavezno javiti svom stomatologu da vam otvori i liječi upaljeni zub , ispuni kanale zuba i time zaustavi bol.DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172