Što je apikotomija?

Zašto je važno nadoknaditi zube koji nisu vidljivi?
October 17, 2023
Kako nastaje karijes?
November 19, 2023
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Apikotomija je kirurški zahvat koji se izvodi kada liječenje zuba nije uspjelo. Ukoliko nakon revizije (vađenja starog punjenja i ponovnog punjenja kanala) zub pokazuje simptome upale potrebno je napraviti apikotomiju.

Apikotomijom se mehanički odstranjuje upala na vrhu korijena koja može biti prisutna u obliku granuloma ili ciste. Važno je svaku upalu maknuti iz organizma jer upalni procesi uništavaju koštano tkivo, a bakterije se mogu putem krvotoka širiti organizmom.


Apikotomija se često izvodi na zubima koji imaju nadogradnju u zubu te nije moguće pristupiti korijenskim kanalima i napraviti reviziju punjenja. Uobičajeno je raditi apikotomiju na jednokorijenskim zubima.

Zubi koji su pomični, koji imaju kratke korijenove ili difuznu upalu nisu kandidati za apikotomiju.

Apikotomija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Kirurg napravi rez u području vrha korijena te odstrani mali dio kosti s prednje strane kako bi pristupio vrhu korijena. Nakon odstranjivanja upalnog sadržaja i vrška korijena korijenski kanal se retrogradno napuni biokeramičkim materijalom koji potiče cijeljenje tkiva i blokira put bakterijama. Moguće je staviti i umjetnu kost za bržu regeneraciju tkiva. Rez se zašije, a postoperativni oporavak je brz.DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172