Upala zubnog živca – Zašto nastaje i kako se liječi.

Napuklina cakline ili infrakcija
July 7, 2023
Upute nakon vađenja zuba
September 1, 2023
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Zubna pulpa nalazi se u sredini zuba i sadrži krvne žile, živčane niti i razne stanice. Uslijed djelovanja bakterija ili traume, zubna pulpa se može upaliti ili može doći do njenog odumiranja.


Najčešći razlog upale živca je uznapredovali karijes. Kod uznapredovalog karijesa pacijenti osjećaju bol na toplo i hladno te na slatko, no takva bol se brzo smiri. Ukoliko se karijes ne liječi na vrijeme, bakterije prodru do pulpe i izazovu upalu. Tada se bol javlja na toplo, hladno ili slatko, ali traje neko vrijeme nakon što se podražaj ukloni. Također, javlja se spontana bol, posebice noću u ležećem položaju. Takvo stanje nazivamo pulpitis (upala zubne pulpe).

Ako se zub ne liječi u toj fazi, polako dolazi do umiranja živca, tj. nekroze. U toj fazi zub ne boli dok bakterije i upala ne prijeđu iz zuba u kost. Kada upala prijeđe u kost, javlja se bol na zagriz i dodir. Može doći i do oticanja i stvaranja apscesa. Terapija je liječenje zuba, a ponekad je potrebno popiti i antibiotik.

Liječenje zuba znači čišćenje korijenskih kanala od ostataka zubnog živca. U našoj ordinaciji radimo strojno liječenje pomoću kojeg se kanali detaljnije i preciznije očiste nego ručnom tehnikom. Nakon temeljnog čišćenja i dezinficiranja, kanali se ispunjavaju materijalima za punjenje ( gutaperka i cement). Ponekad ne punimo zub odmah, ovisno o simptomima. Ako su prisutni bolovi, prvo stavljamo lijek u kanale, a nakon njegovog djelovanja napunimo kanale i stavimo trajni ispun. Nakon punjenja može doći do pojave bolova. Pacijenti nekad moraju piti analgetike. Ako se javi oticanje, treba dodati i antibiotik.DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172