Upotreba CAD/CAM tehnologije u stomatologiji

parodontitis-covid
Parodontitis- dodatni faktor rizika od ozbiljnije zaraze s Covid-19
March 24, 2022
pjeskarenje zuba
Pjeskarenje zuba
October 13, 2022
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Zubna protetika

U stomatologiji se sve više spominje CAD/CAM tehnologija kao nova razina izrade protetskih nadomjestaka. No mnogima nije jasno što je to i zašto se toliko cijeni u svijetu stomatologije.

CAD/CAM= computer aided design/ computer aided manufacturing.
U prijevodu, to je tehnologija računalnog dizajniranja i proizvodnje. Koristi se već više od 40 godina u svemirskoj, zrakoplovnoj i automobilskoj industriji.

U stomatologiji se koristi u izradi zubnih nadomjestaka: krunica, ljuskica, mostova, inlaya, onlaya.
Prednosti upotrebe CAD/CAM tehnologije u stomatologiji

Prednosti su: izuzetna preciznost i brzina proizvodnje. Pacijent svoj protetski nadomjestak može dobiti u samo jednom danu.
Najučestaliji materijal koji se koristi u proizvodnji tom tehnologijom je cirkon koji u potpunosti zamjenjuje metal. Dovoljno je čvrst, a estetski zadovoljavajući. Ali se koriste i drugi materijali: leucitna, litij-disilikatna i nanohibridna keramika.Kako CAD/CAM tehnologija funkcionira?

Nakon skeniranja pripremljenih zuba ili otisnutog modela skenerom, taj se sken unosi u računalni program koji 3D modeliranjem modelira izgled budućih zuba. Završeni dizajn se prebacuje u automat koji zatim iz odabranog materijala proizvodi protetski nadomjestak.

Nakon završetka, nadomjestak je spreman za isprobavanje u ustima i cementiranje.DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172