Zašto desni krvare?

pravilna tehnika ciscenja zubi
Kako pravilno održavati oralnu higijenu?
December 22, 2021
zubni-most
Izrada zubnog mosta
January 9, 2022
zasto-desni-krvare
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Parodontologija

Krvarenje desni najčešće uzrokuje upala koja je posljedica neredovite ili nepotpune oralne higijene. Glavni uzročnik upale desni su mekane zubne naslage (zubni plak). Nakupljaju se na zubima, ali i na krunicama, ispunima, zubnim implantatima i protezama.

Ako mekane zubne naslage ne uklanjamo, u kontaktu s kalcijem iz sline stvorit će se zubni kamenac.

Zubne naslage uzrokuju upalu desni – gingivitis. Simptomi gingivitisa su crvenilo i otečenost desni koje krvare prilikom četkanja. Gingivitis predstavlja početnu fazu upale koja je reverzibilna, što znači da će se upala smiriti pravilnom tehnikom četkanja i upotrebom zubnog konca/interdentalnih četkica.

Ukoliko se gingivitis ne liječi, s vremenom prelazi u parodontitis – upalu parodonta (potpornog aparata zuba).

Simptomi parodontitisa su slični kao i kod gingivitisa: crvenilo, otečenost i krvarenje desni. No, kod parodontitisa dolazi i do nepovratnog gubitka kosti i parodontnog ligamenta koji se očituju kao pojava parodontnih džepova, a kasnije dolazi i do povlačenja desni. Parodontni se džepovi sve više produbljuju ukoliko se ne tretiraju te zub s vremenom postaje pomičan.

Uz karijes, neliječena parodontna bolest glavni je uzročnik gubitka zuba.

Određeni faktori mogu povećati sklonost razvoju gingivitisa i parodontitisa, a to su: pušenje, nekontrolirani dijabetes, trudnoća, pubertet. Ključ je pravilno održavanje oralne higijene kako bi se rizik nastanka upale smanjio na minimum.
DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172