Prednost i nedostaci klasičnih i električnih četkica

Što je to Perikoronitis?
September 15, 2023
Što je dijastema zuba?
October 2, 2023
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Klasične (obične) četkice izrađuju se od umjetnih vlakana i ovisno o tvrdoći vlakana mogu biti mekane, srednje ili tvrde. Tvrde četkice se ne preporučuju jer su vlakna prečvrsta i dugoročno mogu oštetiti zubno meso i caklinu. One se mogu koristiti za čišćenje pomagala poput proteza, mobilnog aparatića ili retainera. Četkice srednje tvrdoće najbolje su za većinu pacijenata. Mekane četkice (soft i ultra soft) namijenjene su za pacijente koji imaju jako osjetljivo zubno meso i za pacijente koji imaju recesije (povlačenje zubnog mesa) uslijed prejakog četkanja. Kod mekanih četkica potrebno je duže četkati zube jer su vlakna nježnija i sporije odstranjuju naslage nego četkica srednje tvrdoće.

Prednosti klasičnih četkica su cijena (jeftinije su), dostupnost (ima ih u svakoj trgovini) i praktičnije za nošenje (nije potreban punjač). Važno je naglasiti da pravilna tehnika četkanja klasičnom četkicom daje jednake rezultate kao električna četkica. Nedostatak klasične četkice je što je potrebno znati i samostalno primijeniti pravilne, kružne pokrete četkanja.


Na tržištu postoji veliki broj električnih četkica raznih vrsta. One mogu biti uobičajene električne četkice ili sonične, ovisno o broju vibracija u minuti. Prednost električne četkice je što temeljito i nježno čisti zube, lakša je za rukovanje i potrebno je manje pažnje posvetiti četkanju jer ona sama odrađuje kružne pokrete. Za djecu su korisne jer se navikavaju na vibracije i zvukove slične onima u stomatološkoj ordinaciji. Nedostatak je što su skuplje, zamjenske glave se mogu teže pronaći i kod nošenja je potrebno uzimati i punjač.

DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172