Što je dentalna erozija?

Kako nastaje karijes?
November 19, 2023
Zašto su zubi obojeni i je li to razlog za zabrinutost?
February 6, 2024
 
STOMATOLOG EDUCIRA - Stomatološki blog
USLUGA: Estetska stomatologija

Dentalna erozija je gubitak tvrdih zubnih tkiva, a nastaje zbog kiselog okruženja u usnoj šupljini. Erozijom prvo bude zahvaćena caklina, a kasnije može doći i do gubitka dentina.

Uzrok nastanka erozije može biti unutarnji i vanjski.
Najčešći vanjski čimbenici koji uzrokuju eroziju su kiseli napitci, svježe cijeđeni sokovi, voćni sokovi i gazirana pića. Vanjski čimbenici mogu biti neki lijekovi, a može se javiti i kod nekih zanimanja, npr. plivača i ronioca zbog klorirane vode.

Unutarnji čimbenik je želučana kiselina koja dolazi u usnu šupljinu zbog gasteroezofagealnog refluksa (GERB-a), kod poremećaja prehrane praćenog povraćanjem (bulimija) i kod trudnica ukoliko imaju česte mučnine i povraćanja.


Dentalnu eroziju pacijenti sami primjete kad zahvati zubne vratove pa je vidljiva istrošenost cakline. Tada se počinju javljati simptomi poput osjetljivosti na toplo, hladno ili slatko.

Ukoliko sumnjate na dentalnu eroziju, obratite se svom stomatologu. Svakako je potrebno izbjegavati kisele napitke i agresivno četkanje zubi.

Zubni vratovi mogu se zaštititi bijelim ispunima kako bi se smanjila osjetljivost i preveniralno daljnje oštećenje.DENTAL SIGET Ordinacija dentalne nedicine Željka Kocijan Delibašić
Sortina ulica 1E, 10020 Zagreb, Novi zagreb
01 7789 172